0 poze   4429 vizite
Albume
CONTACT

membru din 11 noiembrie 2015

CONTACT

TRICHOMONOZA - Aceasta boala a porumbeilor si nu numai mai este cunoscuta si sub denumirea de "malai". La porumbei, trichomonoza este provocata de un parazit microscopic avand lungimea de 1/100 mm, mobil datorita unor firisoare lungi, flagelate, care se misca continuu si a unei membrane ondulate. Manifestarile trichomonozei sunt: aparitia unor formatiuni albicioase in gat si gura, roseata cavitatii bucale, mucozitati gri in fundul gatului, ingrosarea marginilor orificiului laringelui, in spatele limbii (porumbelul face "gatul gros" cand mananca), inghitit repetat care se poate observa de obicei dupa ce pasarile aterizeaza dupa zbor, apatie, scaderea in greutate, consum ridicat de apa, porumbeii ezita sa zboare, miscari de cioc, masticatii, gainat de culoare verde intens,adesea moi, stranut,lacrimari,abces al buricului, ral, diaree verde.
Tratarea trichomonozei:Ronidazol,TrichoPlus,BS,FlagelStop,TCM,
Enteroguard M(pulbere sau pastile), Metronidazol, Rometronidazol.
Produsele ar trebui administrate prin rotatie, deoarece astfel se elimina riscul de obisnuinta a organismului porumbelului cu produsul respectiv, care nu ar mai avea astfel eficienta.

COCCIDIOZA - Este o boala care la porumbei este provocata de inmultirea in peretii intestinului a unui parazit microscopic numit Eimeria. Un porumbel bolnav elimina prin gainatul sau un numar foarte mare de ouachisti(peste zece mii intr-un gainat). Coccidioza poate fi tinuta in frau prin pastrarea unei crescatorii uscate, insa pentru siguranta ar fi bine ca dupa tratarea coccidiozei la porumbei, pentru evitarea recontaminarii, sa se faca o dezinfectie prin caldura(cu lampa de sudura). Simptomele coccidiozei sunt: diaree apoasa intermitenta sau continua, diaree din a 10-a zi la puii in cuib, slabire mai ales la puii recent intarcati sau in cuib,uneori mortalitate,apatie,penaj mat si aburlit, consum mare de apa,porumbeii maturi manifesta somnolenta, femelele prezinta intarzieri ale ouatului.
Tratarea coccidiozei: BS, Sulfacoccirom, Cocistop, Galisan, TCM, Amprol-plus, ESB.

VIERMII ASCARIZI(LIMBRICI) - Ca si celelalte boli, se intalnesc frecvent la porumbei. De obicei au o lungime de 3-5 cm, iar diametrul de 1 mm, avand la capete pucte de culoare alb-galbui. Adultii traiesc in interiorul porumbelului, in cantitati variabile, pronind de la cativa si ajungand la o cantitate atat de mare incat uneori intestinul este total inchis si explodeaza. Femelele mature depun o cantitate de oua avand numarul de aproximativ 1500 de oua. Frigul le conserva si nu le omoara niciodata, doar caldurile de peste 60 grade Celsius reusind sa le omoare. Intre ecloziune si varsta adulta trec aproape 3 saptamani. Simptomele porumbeilor infestati cu viermi ascarizi sunt: tristete,moliciune,diaree intermitenta, apetit marit(viermii manaca o parte din terciul alimentar semidigerat), stare generala proasta, vomisme, gainaturi foarte mici si negre. La unii porumbei se poate observa abdomenul marit.

VIERMII CAPILARI(CAPILARIA) - Sunt viermi comparabili ca dimensiune cu firele de par. Ei se fixeaza pe peretele intestinal unde provoaca o inflamatie puternica si usoare hemoragii. Efectul acestora este o enterita din ce in ce mai grava, treptat, pe masura ce infestatia devine mai importanta, cu diaree, aparitia mucozitatilor albicioase in gainaturi gretoase,verzi,uleioase, slabiri mai ales la crescatori, mortalitatea nou-nascutilor prin neindopare, incapacitate de zbor, indigestia gusii.
Tratament impotriva viermilor capilari: Levanisol - se administreaza pe cale orala(pilule),prin cioc sau apa de baut in doza de 20 mg la 1 kg greutate vie,timp de 1-3 zile, el omoara 100% viermii ascarizi oricare ar fi stadiul lor de dezvoltare. Capilarii sunt mai putin sensibili(aproximativ 80%), cerand mai multe repetari de tratament cu dezinfectii prin caldura. Rombendazolul, Mebendazolul si Febendazolul sunt deosebit de eficiente impotriva viermilor capilari.

VIERMII PLATI - Viermii plati mai sunt cunoscuti si sub denumirea de tenie. Acesti viermi sunt nemilosi, inelati, plati. In functie de specie ei pot masura intre 6-40 cm lungime si 1mm latime. Diferenta dintre parazitismul viermilor rotunzi si cel cu viermi plati este ca cei din urma nu se pot transmite direct de la porumbel la porumbel, adica daca un porumbel inghite un ou matur de tenie, el nu va avea tenie. Inelul de tenie, continand oua, poate fi mancat de un melc sau un limax, ouale ingitite de melc dau nastere unor larve care se inchisteaza in melc si isi pastreaza puterea de a-si relua dezvoltarea mai multe luni, iar daca melcul este inchitit de porumbel larvele sunt eliberate si se dezvolta in continuare in intestinul porumbelului. Manifestari ale bolii: Enterita clara, care provoaca la porumbelul atins diaree, slabiciuni, tristete, anemie care se instaleaza treptat.
Tratamentul impotriva teniei: Tiodifenilamina - 1g la 1 kg greutate vie, o singura data; tetracloretilena; niclosamid intr-o singura doza de 50 100mg, pentru greutatea unui porumbel.

PARATIFOZA SAU SALMONELOZA - Este o boala foarte contagioasa, raspandirea ei fiind favorizata de cele mai multe ori de multiplele achizitii, schimburi facute de columbofili. Microbul, in afara de prezenta sa in sangele pasarilor moarte, are predilectie pentru 3 categorii de organe: articulatii(rau de aripa, schiopatare), glandele de reproducere(testicole,ovare), de unde si frecventa transmiterii prin ou si intestin(diaree). Mai poate fi localizat intr-o emisfera a creierului provocand torticolis. Alte simptome ar mai fi incapacitatea anumitor tineri de a se tine pe picioare, cazuri de umflatura la o singura laba, retractii ale degetelor(rasuciri), oua negre dupa 12-14 zile de incubatie, tulburari de reproducere(ouari laborioase,pui morti), mortalitate brusca in cuib a puilor,cu gusa plina,diaree intermitenta verde si alba.
Tratament: Enrofloxacina, un tratament de min. 10 zile cu 6,5 mg Chloramphenicol N/1L apa + 3,5 mg Furazolidon/1L apa si 5 mg Rhonidazol/10L apa, toate astea insotite de o curatire a porumbarului. Dupa aplicarea acestor medicamente este obligatorie vaccinarea efectivului.

VARIOLA - Este o boala contagioasa care este provocata de dezvoltarea unui virus in anumite parti ale corpului porumbelului. Acest virus este transmis la porumbel fie de insecte prin intepaturi, care au trecut inainte pe la un porumbel bolnav, fie prin lovituri de cioc ale unui porumbel infectat, in orice loc de pe corp putin zgariat sau prin corpuri contaminate. Variola se manifesta prin aparitia unor cosuri (muguri) langa ochi, pe gheare, complicatii cu abces ale ciocului, urechilor, anusului, margaritarel in placi si in gusa.
Tratament: Se rupe cosul respectiv, se aplica albastru de metilen pe el sau tinctura de iod si dupa ce incepe uscarea cosurilor acestea se ung cu o crema pe baza de antibiotic. Unii columbofili trateaza variola prin injectarea de otet direct in cosul respectiv. Varioa este o boala intalnita de obicei in lunile iunie-septembrie si cu preponderenta la pui. Este recomandata vaccinarea.

PARAMIXOVIROZA PORUMBEILOR - Contaminarea cu paramixoviroza se poate produce prin contact direct, de exemplu, in timpul transportului sau chiar in propria crescatorie, prin cohabitarea unor porumbei sanatosi cu porumbei bolnavi, prin ingerarea hranei sau ingurgitarea apei infectate cu virusurile existente in secretiile (salivare, nazale, bucale ) celor bolnavi, prin inspirarea aerului infectat cu virusuri expulzate la stranutul porumbeilor sau cu praful infectat si ridicat in aer; prin pasarile salbatice purtatoare pasive de virus, de oameni (ce au avut contact cu un porumbel bolnav ) prin incaltaminte, imbracaminte, sau maini; de asemenea, prin asternutul, ustensilele infectate.
In ceea ce priveste organismul atacat, este clar ca daca acesta se afla in stare de perfecta sanatate, fortele sale de aparare sunt puternice si se vor impotrivi agresiunii virale. Daca insa intervin diferiti factori stresanti, debilitanti, precum diverse parazitoze (ectoparaziti sau endoparaziti), bacterioze sau doar oboseala, consecutiva unor solicitari mari la concursuri, a caror succesiune nu lasa timp de recuperare a potentialului fiziologic, sigur ca un asemenea organism va ceda mai repede atacului agresorului.
Evolutia bolii poate fi acuta, cu sfarsit letal, in cateva zile sau subacuta, cu o perioada care se intinde pe cateva saptamani. Simptomele clinice apar dupa o perioada de incubatie de 3-4 zile sau mai mult (18-20 de zile), si se manifesta diferit si necaracteristic. Obisnuit, debuteaza printr-o usoara rinita (coriza), cu stranuturi, jetaj nazal nesemnificativ, cu tumefierea pleoapelor si lacrimare. Dupa ce virusul incepe sa se multiplice in organism si sa se difuzeze prin curentul sangvin in tot corpul, se constata afectarea starii generale a porumbelului; el devine trist, sta ghemuit, are penele zburlite si apar tulburari digestive, exprimate prin expulzarea fecalelor moi, la inceput diareice, apoase, apoi chiar cu urme de sange. Alte simptome:sete pronuntata (pasarea bolnava bea de 4-5 ori mai multa apa decat una sanatoasa) si se reduce pofta de mancare. Starea de abatere se accentueaza si survin si tulburari nervoase manifestate prin contractii ale muschilor gatului si capului, ale aripilor, mers ezitant, tulburari de echilibru; aceste contracturi se accentueaza si capul este dat pe spate sau se produce o torsiune, rasucire a gatului si capului, intai partial, ca apoi treptat sa se produca o rasucire de 180 grade; uneori apar miscari convulsive ale aripilor, o aripa sau alta se lasa in jos, atarna, se produc pareze care cu timpul se tranforma in paralizii uni- sau bilaterale, instalate la aripi sau picioare . Porumbeii nu mai pot zbura, dar nici nu pot sa mearga; miscarile devin necoordonate, epileptiforme.Singura modalitate de aparare contra paramyxovirozei, si sigura in acelasi timp, o constituie vaccinarea. Vaccinarea se poate face cu Chevivac, Paramixovacol, Nedevac sau Columbovac.

ORNITOZA - Ornitoza este o boala infectioasa cauzata de chlamydia. La pasarile tinere boala poate cauza pierderi insemnate. Chlamydia este excretata cu dejectiile, in lichidul lacrimal, pe cioc si in laptele de gusa. Porumbeii se infecteaza respirand praf infectat cu agentul patogen, sau ingerand hrana sau apa infectata.Simptome de Ornitoza: apatie,lipsa poftei de mancare,sete exagerata,performante reduse in concursuri,
la unele pasari apare conjunctivita, lipirea pleoapelor,inchiderea ochilor, sensibilitate la lumina,lichid galbui pe nari,infundarea narilor, respiratie cu ciocul deschis,scarpinarea la cap,stranut. Trebuie avuta o atentie mare cu ea deoarece este o afectiune ce poate fi transmisa la om in anumite conditii.
Tratament: Enrofloxacina, Ornichure, Tetraciclina, Baytril.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.